درباره پلکان
پـِلِّکان سازهای است که برای ارتباط دادن دو سطح غیر همسطح در ساختمان یا فضاهای دیگر بکار میرود و از اجزای کوچکتری به نام پلّه ساخته شدهاست. در حالتی که پلکان در یک فضای بسته ساخته شود به آن راهپله گفته میشود.
به پلکانی که به صورت نقالهای و با نیروی برق حرکت کند پله برقی گفته میشود. از انواع دیگر پلکان میتوان پلکان مارپیچی، پلکان تاشو (درب مخفی) و پلکان هواپیما را نام برد.
به طور معمول پهنای مؤثر پلهها و پاگردها باید حداقل دارای یک و نیم متر باشند و از دو نیم متر تجاوز نکنند. درها نباید پهنای مفید پاگردها را اشغال و محدود کنند و درهای رو به راه پله باید به طرف خروجی باز شوند. همچنین بهتر است نسبت ارتفاع به عمق پاگذار ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیمتر باشد.
اجزای پلکان:
به سطح افقی پله، کف پله یا پاگذار و به سطح عمودی آن پیشانی پله گفته میشود. در پلههای مسدود کف پله معمولاً نسبت به پیشانی آن حالت پیش آمده دارد تا کف پله از سطح پهنتری برخوردار باشد.
به ارتفاع باز راهپلهها یعنی فضای کف تا سقف، سرگیر گفته میشود. بلندای یک یا چند پله از سطح کف پلکان، خیز نامیده میشود.
اجزا پلکان:
کف پله یا پاگذار
پیشانی پله
نرده پله
آبچکان پله
پاگرد پله
کف پله تابع دو عامل است:
۱. طول کف پا ۲. طول قدم
طول کف پای یک آدم معمولی در حدود ۳۰ سانتیمتر است در این صورت برای اینکه عبور و مرور از روی پله آسان باشد کف پله باید در حدود ۳۰ سانتیمتر باشد که با توجه به ۲ سانتیمتر دماغه پله جمعاً کف پله در حدود ۳۲ سانتیمتر خواهد شد.
طول قدم یک آدم معمولی در حدود ۶۳ الی ۶۵۵ سانتیمتر میباشد برای اینکه بتوان پلهها را پشت سر هم وبدون توقف و به راحتی و با قدم معمولی طی نمود میباید مجموع دو برابر ارتفاع بعلاوه کف پله عددی بین ۶۳ الی ۶۵ سانتیمتر باشد. اگر تعداد پلههایی که پشت سر هم قرار دارند در حدود ۸ الی ۱۲ پله باشد کف پله نمیتواند از ۳۲ الی ۳۳ بیشتر باشد.
زیرا اگر کف پله از این مقدار پهنتر باشد استفاده کننده از آن در موقع بالا رفتن ناخودآگاه هر قدم خود را روی پلهٔ بعدی قدری عقبتر گذاشته و روی پله هشتم یا نهم پنجه پای او روی لبه پله قرار گرفته و ممکن است تعادل خود را از دست داده و به جلو خم شود ولی در مورد پلههای جلو ساختمان که معمولاً تعداد آن در حدود ۳ یا ۴ پله میباشد میتوان از کف پله پهنتر نیز استفاده نمود.
عرض پله
عرض پله به نسبت شدت عبور و مرور متفاوت نیز میباشد. عرض پله ساختمانهای عمومی و بزرگ مانند سینماها و تاترها که از آنها برای عبور یک طرفه استفاده میشود برای هر ۱۲۰ نفر جمعیت یک متر عرض در نظر گرفته میشود که این عرض برای تخلیه جمعیت در حدود ۱۰۰ دقیقه کافی میباشد.
حداقل عرض پله ساختمانهایی که زیاد بزرگ نبوده و از روی آن عبور و مرور دو طرفه انجام میشود و در حدود ۱۰۰ سانتیمتر در نظر گرفته میشود زیرا عرض شانه یک نفر مرد در حدود ۶۰۰ سانتیمتر است و با توجه به اینکه اگر دو نفر بخواهند از نزدیک یکدیگر عبور نمایند ناخودآگاه قدری شانه خود را به سمت طرف مقابل کج مینمایند عرض ۱۰۰ سانتیمتر برای عبور دو نفر از کنار یکدیگر کافی میباشد ولی برای آپارتمانهای چندطبقه که شدت رفتوآمد زیادتر است عرض پله را در حدود ۱۲۰ سانتیمتر و یا بیشتر در نطر میگیرند.
در مورد پلههای کم رفتوآمد مانند پلههایی که به بام ختم میشوند و از آنها برای برف روبی و یا سرکشی به بام استفاده میشود عرض ۵۵ الی ۶۰۰ سانتیمتر کافی میباشد.